Обираємо турку (джезву). Історія походження.

Вибір: турка (або джезва) для домашнього заварювання кави. Сьогодні на ринку України досить великий вибір турочек з лекгосплавних матеріалів, забарвлених в “бронзовий” колір. Ви легко відрізните їх від справжніх – просто за вагою. До слова, за нашим досвідом – на смак звареної кави, міцність металу не впливає. Єдина обов’язкова умова – варити каву тільки свіжого обсмаження, бажано – українського виробника iCoffeeCo. Вибрати моносорти арабіки для вашої турки можна за цим посиланням . Також, дійсно новим і досконалим смак вийде – з глиняної турки. Але, на жаль, вироби з глини не довговічні.

Вірменський спосіб приготування кави – це варіння прямо в чашці. Звісно, ця чашка повинна бути з міцнішого матеріалу: глина + кераміка. Такі чашки масово випускалися в радянські часи (як на фото). Якщо у ваших бабусь-дідусів на горищах завалялися старі сервізи, спробуйте зварити каву по старому вірменському рецептом:

    • у чашку покладіть 1 чайну ложку з гіркою меленої “в пил / в борошно ” свіжообсмаженої кави, додайте 1 чайну ложку цукру, налийте води в чашку (в рівень – 1 см від верхнього обідка) і поставте на вогонь. Звичайно ж на саму повільну конфорку – якщо газова плита, то на спеціальну металеву підставку. Грійте напій до утворення піни, зніміть з вогню і дайте настоятися 3 хвилини. Кава по-вірменськи готова!

Але повернемося все ж до турків. Спочатку, араби зробили мідний глечик для приготування кави “ібрік” або “далла“. У наш час такі глечики використовуються для подачі вина, так як каву все ж проблематично заварювати в ньому – неможливо встежити за приготуванням напою, та й нагрівається посудина досить довго. Але як гарно на вигляд:

Ібрік – винахід бедуїнів, потім перси вдосконалили його і дали своє ім’я – далла. Використовувався далла виключно для приготування кави – для сервірування столу. Погодьтеся, вигляд далли – дійсно королівський. Потім турки “спростили” глечик до джезви і кава по-східному автоматично трансформувалася – в каву “по-турецьки”.

Звичайно ж, в сучасному світі каву в джезві, а тим більше в даллі в розпеченому піску пустелі вже ніхто не варить, це надто витратно за часом.

Але цей спосіб приготування переріс в комерційну ініціативу: сучасні електро-пічки з підігрівом піску набирають все більшої популярності на ринку HoReCa, виглядає заварювання кави на піску дуже ефектно, та й смак напою виходить приголомшливим.

Для домашнього ж приготування можна спокійно обійтися і звичайною електричною або газовою плитою.

Якщо Вам вдасться придбати важку металеву турку в Стамбулі – Ви не пошкодуєте, служити вона буде дуже довго.

Звичайні легсплавні ж джезви, не так довговічні – приблизно через місяць регулярного використання, вся красива “мідна” фарба з них успішно сходить.

Але заварюється в них кава практично також просто і швидко, як і в якісних. Подивитися майстер-клас з приготування кави в турці можна за цим посилання на нашому youtube -каналі.

Якщо Вам потрібен подробній рецепт з приготування кави в турці на газовій плиті, зайдіть в розділ МАЙСТЕР-КЛАСИ ПРИГОТУВАННЯ КАВИ , фото-рецепт називається: Кава в турці .

Ми рекомендуємо для заварювання кави в турці використовувати тільки свіжообсмажену каву.

Добре розкриваються в турці як моносорти кави, так і суміші. Любителям кави по-міцніше підійдуть суміші з робустою. Ми використовуємо тільки високоякісну, дорогу робусту в авторських купажах – Камерун та Індія Парчмент, вони входять до складу сумішів економ-сегмента: iCoffee , Full & City і  Cherry .

З плантаційних арабік (моносортів), рекомендуємо колумбійську Colombia Supremo каву, коста-риканську Costa-Rica Azzalea та танзанійську Tanzania AA – чудесні та абсолютно різні й неповторні аромати та смакові поєднання.

Спробувавші одного разу смак такого рівня, Ви Вже не захоче повертатися до застарілої  кави з супермаркету.

Вибрати каву

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *