Кава спешелті та комерція.

Спешелті кава – не той продукт, який варто заварювати у класичній еспресо-машині.
Спешелті арабіку прийнято (і не без причин!) заварювати альтернативними способами, такими як: кемекс, сифон, турка, аеро-прес, френч-прес і харіо.

specialty kofe chemex

Заварювання кави альтернативними методами, стає все популярнішим в ресторанах і кав’ярнях Києва та регіонах України.

Для чого необхідно ресторану вводити альтернативу в своє меню? Так для того, щоб привчити свого відвідувача, що він може випити велику чашку смачного м’якого americano та у нього не вистрибне серце з грудей від надлишку кофеїну. І готувати велику смачну та ароматну чашку кави слід саме в альтернативі. Еспресо-машина, навіть найкраща, не зрівняється з фільтр-кавою ні за смаком, ні за структурою (з альтернативи – кава виходить більш щільна та запашна, в залежності від самого сорту зерен).

Насправді, альтернативними методами виварюється як раз max кофеїну, в порівнянні з класичним еспресо-заварюванням. Це пов’язано з часом екстракції (витягом розчинних речовин з кавового зерна – контакту води та меленої кави). У класичному еспрессо, час екстракції рідко перевищує 30 секунд, а при заварюванні через філтр – варіюється від 2,5 – до 5 хвилин. Таким чином, кофеїну в альтернативній каві по визначенню більше.
specialty kofe shifon

Але слід враховувати, що через сифон, кемекс, харіо, аеро-прес – заварюють виключно арабіку. Арабіка містить 1,3-1,5% кофеїну (в робусті його 2,5-3,2%), за умови використання 100% арабіки, правильного обсмаження та правильного помелу.

З огляду на той ефект – подачі напою в альтернативних методах заварювання (в тому ж сифоні), арабіку також слід вибирати найсмачнішу, спешелті сортів, щоб не зіпсувати враження. Адже комерційній арабіці низької вартості – нічим просто прикрасити ваш ресторан. Комерційна кава-арабіка це зібрані в один мішок (а потім скинуті в один контейнер) зерна з різних плантацій регіону, які не проходили відбору за якістю, а розділяються в кращому випадку – лише за “скриптом” (за розміром зерна). Причому, чим більший скрипт і зерно величезного розміру з рівною опуклою поверхнею, тим кава вважається більш якісною. Насправді, це не завжди відповідає істині. Наприклад, одною з кращих в світі, вважається за смаком – кава з Ємену. Кавове зерно,родом з Ємену, абсолютно негарне, дрібне і горбисте. Проте, займає йменская арабіка перші місця на всіх світових чемпіонатах кави.

Так, комерційна кава – продукт сумнівної якості, навіть якщо це 100% арабіка. До речі, за стандартом, в мішку арабіки допускається й зміст робусти – до 5%. А Ви знали?

Але комерційна арабіка відмінно підходить для еспресо сумішей, які також можуть на все 100% складатися з арабік. А для закладу, ідеальна пропорція співвідношення арабіка: робуста, становить 100: 0. Звичайно, ніхто не запропонує Вам продукт високої якості разом з орендованої машиною. Це не просто економічно невигідно та необґрунтовано, а цілком може розорити вашого постачальника зерна.

Так як же вийти з положення?

ВВЕСТИ В МЕНЮ АЛЬТЕРНАТИВУ!

Що ж таке кава-спешелті і чому її варто заварювати альтернативними методами?

Плантаційного арабіка, про яку ми (обсмажувальникі зеленого зерна) знаємо практично ВСЕ – це і є спешелті-сорти. Рік врожаю, плантація, висота вирощування, вологість зерна, метод збору врожаю (ручний або механічний), спосіб обробки (суха або мита), ферментація та ще кілька показників, що впливають потім на якість обсмажування. Безумовно, все це впливає на ціноутворення. І навіть у нас, при досить великому асортименті арабік, категорія “спешелті” зерна – це плантаційні сорти арабік від 150 грн за 200 грам та суміш високогірних сортів ForYou, вартістю 370 грн за 500 г.

А не маючи повної “картини”, виробник не може правильно підібрати адекватні режими для обсмажування зерна, а значить – просто не зможе “витягнути” з кави солодкість і всю ароматику в процесі обсмажування.

Кава досить складний продукт,  зіпсувати його можна на будь-якому етапі – починаючи від вирощування, закінчуючи неправильними маніпуляціями з боку барісти. І якщо вже така божевільна кількість людей доклала всіх зусиль на доставку вам якісного спешелті-продукту, ви просто не можете собі дозволити зіпсувати смак в еспреcсо-машині. Просто оберіть собі відповідну альтернативу і вперед!

Віконце в світ нових смаків, ароматів і справжньої насолоди вже відкрито!

Детально консультуємо щодо спешtлті-арабік з нашого асортименту та альтернативних способів заварювання за номером: +380636559513.

Підписуйтесь на наш YuoTube канал за цим посиланням та слідкуйте за новинами світу кави! Він, звичайно, ще трохи віддає “снобізмом”, але ми намагаємося подавати інформацію максимально близько та розкрито.

Вибрати каву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ПЕРЕДЗВОНІТЬ МЕНІ
+
Передзвоніть мені!