Кава спешелті та комерція.

Спешелті кава – не той продукт, який можна псувати заварюванням у класичній еспресо-машині.
Спешелті арабіку прийнято (і не без причин!) заварювати альтернативними способами, такими як: кемекс, сифон, турка, аеро-прес, френч-прес і харіо.

specialty kofe chemex

Заварювання кави альтернативними методами, стає все популярнішим в ресторанах і кав’ярнях Києва та регіонах України.

Для чого необхідно ресторану вводити альтернативу в своє меню? Так для того, щоб привчити свого відвідувача, що він може випити велику чашку смачного м’якого americano та у нього не вистрибне серце з грудей від надлишку кофеїну. І готувати велику смачну та ароматну чашку кави слід саме в альтернативі. Еспресо-машина, навіть найкраща і дорога, не зрівняється з фільтр-кавою ні за смаком, ні за структурою (з альтернативи – кава виходить більш щільна та запашна, в залежності від самого сорту зерен).

Насправді, альтернативними методами виварюється якраз максимум кофеїну, в порівнянні з класичним еспресо-заварюванням. Це пов’язано з часом екстракції (витягом розчинних речовин з кавового зерна – контакту вода + мелена кава). У класичному еспресо, час екстракції рідко перевищує 30 секунд, а при заварюванні через филтр – варіюється від 2,5 – до 5 хвилин. Таким чином, кофеїну в альтернативній каві по визначенню більше.
specialty kofe shifon

Але слід враховувати, що через сифон, кемекс, харіо, аеро-прес – варять виключно арабіку. Арабіка містить 1,3-1,5% кофеїну (в робусті його 2,5-3,2%). Так що нічого поганого з організмом не буде. За умови використання 100% арабіки, правильного обсмаження та правильного помелу.

З огляду на той ефект – подачі напою в альтернативних методах заварювання (в тому ж сифоні), арабіку також слід вибирати найсмачнішу, спешелті сортів, щоб не зіпсувати враження. Адже комерційній арабіці низької вартості – нічим просто прикрасити ваш ресторан. Комерційна кава-арабіка це зібрані в один мішок (а потім скинуті в один контейнер) зерна з різних плантацій регіону, які не проходили відбору за якістю, а розділяються в кращому випадку – лише по “скрипту” (за розміром зерна). Причому, чим більший скрипт і зерно величезного розміру з рівною опуклою поверхнею, тим кава вважається більш якісною. Насправді, це не завжди відповідає істині. Наприклад, одним з кращих в світі, вважається за смаком – кава з Ємену. Кавове зерно,родом з Ємену, абсолютно негарне, дрібне і горбисте. Проте, займає йменская арабіка перші місця на всіх світових чемпіонатах кави.
Так, комерційна кава – продукт сумнівної якості, навіть якщо це 100% арабіка. До речі, за стандартом, в мішку арабіки допускається і зміст робусти – до 5%. А Ви знали?

Але комерційна арабіка відмінно підходить для еспресо сумішей, які також можуть на все 100% складатися з арабік. А для закладу, ідеальна пропорція співвідношення арабіка: робуста, становить 100: 0. Звичайно, ніхто не запропонує Вам продукт високої якості разом з орендованої машиною. Це не просто економічно невигідно та необґрунтовано, а цілком може розорити вашого постачальника зерна.
Так як же вийти з положення?

ВВЕСТИ В МЕНЮ АЛЬТЕРНАТИВУ!

Що ж таке кава-спешелті і чому її варто заварювати альтернативними методами?

Плантаційного арабіка, про яку ми (обсмжувальникі зеленого зерна) знаємо практично ВСЕ – це і є спешелті-сорти. Рік врожаю, плантація, висота вирощування, вологість зерна, метод збору врожаю (ручний або механічний), спосіб обробки (суха або мита), ферментація і ще кілька показників, що впливають потім на якість обсмажування. Безумовно, все це впливає на ціноутворення. І навіть у нас, при досить великому ассортіменту арабік, категорія “спешелті” зерна – це плантаційні сорти арабік від 110 грн за 200 грам та суміш високогірних сортів ForYou, вартістю 370 грн за 500 г.

А не маючи повної “картини”, виробник не може правильно підібрати адекватні режими для обсмажування зерна, а значить – просто не зможе “витягнути” з кави солодкість і всю ароматику в процесі обсмажування.

Кава досить складний продукт, і зіпсувати його можна на будь-якому етапі – починаючи від вирощування, закінчуючи неправильними маніпуляціями з боку барісти. І якщо вже така божевільна кількість людей доклала всіх зусиль на доставку вам якісного спешелті-продукту, ви просто не можете собі дозволити зіпсувати смак в еспресо-машині. Просто оберіть собі відповідну альтернативу і вперед!

Віконце в світ нових смаків, ароматів і справжньої насолоди вже відкрито!

Детально консультуємо щодо спешлті-арабік з нашого асортименту та альтернативних способів заварювання за номером: +380636559513.

Підписуйтесь на наш YuoTube канал за цим посиланням та слідкуйте за новинами світу кави! Він, звичайно, ще трохи віддає “снобізмом”, але ми намагаємося подавати інформацію максимально близько та розкрито.

► Наша компанія також надає послугу оренди кавоварок в офіс та оренди професійного кавового обладнання в Києві та Борисполі.

Вибрати каву

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *